Hoppa till innehållet
1 oktober 2021

Engagerad minister i samtal med City Öppenvård

Under måndagen fick City Öppenvård besök från Ardalan Shekarabi socialförsäkringsminister, Claes Nordmark kommunstyrelsens ordförande i Boden samt Emilia Töyrä riksdagsledamot och ordinarie ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Anledningen till besöket var att Ardalan Shekarabi önskade samtala om det praktiska arbetet med behandling av spelberoende och andra beroendeuttryck. Annat som avhandlades var forskning och metod, där Pär kopplade till aktuell hjärnforskning och City Öppenvårds behandlingsfilosofi. Ministern var mycket engagerad och intresserad, samtalet rörde bland annat ifall det blivit skillnad i det praktiska arbetet efter lagstiftningen kring spelberoendet.

Ardalan Shekarabi önskade få med sig frågor från oss, som han kunde ta vidare till sitt arbete. Pär berättar att City Öppenvård anser att spelreklam borde förbjudas, på samma sätt som i Italien. Vidare fick ministern med sig att City Öppenvård anser att en begränsning av reklam för snabba lån borde införas. 

Claes Nordmark undrar om det finns skillnader mellan Norrbottens kommuner i hur de hanterar personer med spelproblem. City Öppenvårds erfarenhet är att det är rätt stora skillander i hur kommuner och region hjälper utsatta personer, då han stött på flera som sökt hjälp men nekats och då fått lov att köpa behandling själva.

Emilia Töyrä undrade om en person i spelbehandling behöver avstå helt från alkohol under tiden för behandlingen. Pär svarade att det är viktigt att få återerövra de naturliga känslorna, varför helnykterhet är att föredra för att få bästa resultat.

Förutom att bjuda på fika berättade Pär för den engagerade gruppen att alla kan tjäna på att hjälpa personer med problem i ett tidigt skede, detta oavsett vilken typ av problematik man drabbats av. City Öppenvård imponerades av engagemanget, det genuina intresset och alla viktiga frågor som ställdes. City Öppenvård tackar för besöket och förtroendet att få mötas i samtalet.  

På bilden, från vänster:

Claes Nordmark, Kommunstyrelsens ordförande i Boden

Ardalan Shekarabi, Socialförsäkringsminister

Pär Landfors, City öppenvård

Emilia Töyrä, Riksdagsledamot och ordinarie ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott

"Från och med den 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och regioner blir ålagda att förebygga spelproblem. De ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar" läs mer här

City Öppenvård helhetsleverantör till Luleå kommun

4 oktober 2021, publicerad av Anna Skalman
Luleå kommun förlänger avtalet till 15 mars 2023 med City Öppenvård som helhetsleverantör av behandling för medarbetare som drabbats av alkohol...

Vi deltog på chefsdagen i Norr!

4 oktober 2021, publicerad av Anna Skalman
City Öppenvård och Nämndemansgården deltog i Sveriges största evenemang (+200 deltagare) sedan pandemirestriktionerna upphörde. Vi träffade chefer...

Affärer i Norr uppmärksammar vårt samarbete med Region Norrbotten

28 september 2021, publicerad av Anna Skalman
Vårt fina samarbete med bland annat Region Norrbotten uppmärksammas i Affärer i Norr. Medarbetaren får direkta hälsovinster och ett rikare liv,...

Kontakta oss, klicka här

Ställ din fråga direkt

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

By Formsmedjan. Powered by Yago